Persbericht 2013

 | Welkom | Schone Rivieren | Doe Mee  | Publicaties | Blog | Over Ons
Wereld Water Dag Kranten | Video’s | Foto’s Persberichten

5 Jaar Wereld Water Dag
Vrijwilligers maken ter gelegenheid van 5 jaar Wereld Water Dag de Laak in Den Haag schoon
(Vrijdag 22 maart, Den Haag)

Op vrijdag 22 maart, Wereld Water Dag, gaan wij de Laak Schoon maken in Den Haag. Sinds 2009 maken wij elk jaar een steeds groter stuk rivier schoon. Zo maakten wij in 2009 de Schie Schoon, in 2010 de Rotte Schoon, in 2011 de Amstel Schoon en in 2012 de Oude IJssel Schoon van Duitsland tot Nederland. Voor de vijfde jubileum editie gaan wij de Laak Schoon maken in Den Haag.

wereldwaterdag laak schoon 2013 klein

Laak Schoon
Laak Schoon had in verband met ons vijfjarige jubileum en de internationale Wereld Water Dag conferentie  in Den Haag onder voorzitterschap van Prins Willem Alexander onze grootste river clean up ooit moeten worden. Sinds augustus 2012 zijn wij met de gemeente Den Haag in gesprek om 4 waterrijke routes in Den Haag schoon te maken.
– Route A Laakmolen – Station CS – Scheveningse Haven 9 km
– Route B Laakmolen – Station HS – Scheveningse Haven
– Route C : Laakmolen – Station Moerwijk – Scheveningse Haven
– Route D : Laakhaven – Schilderswijk – Scheveningse Haven

Gemeente Den Haag
Door gebrek aan daadkracht bij de gemeente Den Haag en doordat wij de afgelopen maanden voortdurend van het kastje naar de muur zijn gestuurd. Staat de Wereld Water Dag op losse schroeven. Dat is dan ook de reden dat wij een brandbrief hebben gestuurd naar alle fracties in de gemeenteraad met de vraag om op de eerst volgende vergadering het College van Burgemeester en Wethouder te vragen waarom geen van de wethouders zijn vingers wil branden aan de grootste river clean up ooit.

Afgeslankte versie
Vooruitlopend op de besluitvorming hebben wij al besloten om Laak Schoon behoorlijk af te slanken en nu nog maar een stukje rivier schoon te maken. Met de Havenmeester van Den Haag die dit initiatief van harte steunt hebben wij afgesproken nu alleen nog maar de Laak Schoon te maken van Station Moerwijk tot de Laakmolen.

Deelnemers
Ondanks het gebrek aan geld proberen wij via social media, email en telefonie toch nog zoveel mogelijk bedrijven, scholen, verenigingen, etc te bereiken. Zo versturen wij elke maand een nieuwsbrief aan alle Haagsche Scholen. Zie hier onze laatste nieuwsbrief. Wij hopen dit jaar zo’n 250 deelnemers (scholieren, bewoners, politici, wetenschappers, ondernemers, journalisten, etc van jong tot oud) op de been te brengen die met ons vanaf boten en de kade het zwerfvuil op de Laak en haar oevers door middel van prikstokken en schepnetten gaan verwijderen.

Zonneflessenboten Race
Na afloop van Laak Schoon vind de Haagse Zonneflessenboten Race plaats waarbij scholieren groep 8 van Haagse Basisscholen met hun zelfgemaakt Zonneflessenboten kunnen racen. In de maand gaan wij daartoe op verschillende scholen in Den Haag Zonneflessenboten Knutselworkshops geven waarbij wij kinderen enthousiast maken voor een studie of baan in de Greentech door samen met hen in teamverband van lege flessen (afval) zonneflessenboten te bouwen. Met deze workshops laten wij de kinderen kennis maken met zonne energie, electro techniek, scheepsbouwkunde, motortechniek, recycling, etc, etc.

Zonneflessenboten Knutselworkshop
Sponsoren kunnen deze Zonneflessenboten Knutselworkshop aan scholen schenken/doneren door een Zonneflessenboten Knutseldoos van € 250,- of een Zonneflessenboten Knutselworkshop van € 500,- te schenken aan een school naar keuze. Met deze Zonneflessenboten Knutselworkshop hopen wij enerzijds de alsmaar groeiende jeugdwerkloosheid een halt toe te roepen en anderzijds in de enorme behoefte van het Nederlandse bedrijfsleven naar technisch personeel te voorzien.

Schoon Water Borrel
Na afloop van de Zonneflessenboten Race worden de 2 mooiste, de 2 snelste en een jury boot geveild tijdens de Zonneflessenboten Veiling voor het goede doel Swim For Water.

Kleurplaten
kleurplaat den haag schoon 2013Verder doen verschillende scholen ook mee aan onze kleurplaten actie. Waarbij de makers van de twee mooiste kleurplaten van onze sponsor Willemsvaart een rondvaart van de Laakhaven naar de Scheveningse Haven krijgen aangeboden.

Lespakket
Voor Haagse Basisscholen hebben wij ook een Laak Schoon Lespakket (zie www.stichtingaquarius.nl/lespakket-den-haag) klaar staan met daarin naast de kleurplaat ook een poster en een aantal werkbladen over schoon water.

Programma:
Tijden Omschrijving
14:00 Bijzonder video boodschap Wereld Water Dag 2013
14:15 Rivier Schoon Maak
16:00 Schoon Water Borrel
16:10 – Kleurplaten actie
16:20 – Zonneflessenbotenparade
16:30 – Zonneflessenbotenrace
16:40 – Zonneflessenboten Veiling
18:00 Einde: Wereld Water Dag

Partners
Den Haag Schoon wordt mede mogelijk gemaakt door:
– Willemsvaart
– Swim For Water

——-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Op www.stichtingaquarius.nl/wereldwaterdag vindt u posters, kleurplaten, flyers, foto’s, publicaties, video’s, etc van de voorgaande edities. Verder vindt u hier ook informatie over onze andere evenementen rondom het thema schoon water zoals de jaarlijks: Nieuwjaarsduik op de Amstel, de Zeemeerminnenparade in Den Haag, TedKids – Den Haag , de Rotterdam Swim en Amsterdam Swim.

Contact
Stichting Aquarius – Laak Schoon
Erik Van Loon – 06 38265666
Eric Baars – 06 42337228
info@stichtingaquarius.nl