PERSBERICHT: 14e Wereldwaterdag zwemtocht dreigt kopje onder te gaan door 8X hogere vergunningskosten!

De oudste stadszwemtocht van Nederland dreigt kopje onder te gaan, omdat de gemeente Rotterdam de Rotterdam Swim voor de eerste keer in 14 jaar gelijk schaalt met meerdaagse evenementen als de Rotterdamse Kermis en de Parade. Echter… deze zwemtocht voor Wereldwaterdag duurt maar 1,5 uur!

14 jaar Rotterdam Swim
De Rotterdam Swim is de oudste stadszwemtocht van Nederland waarbij deelnemers sinds 2008 jaarlijks in hartje Rotterdam een zwemtocht van 3 km op de snel stromende en recentelijk zwaar getroffen rivier de Maas rond het Noordereiland zwemmen. Met de zwemtocht vragen de deelnemers sinds 2008 aandacht voor schoon water in de grootste haven van Europa en met de opbrengst wordt op wereldwaterdag elk jaar een rivier schoongemaakt*.

Wereldwaterdag
Met de opbrengst zijn de afgelopen 13 jaar maar liefst 24 rivieren deels of geheel over een afstand van bijna 500 km schoongemaakt. Volgend jaar wordt i.v.m. het vijftienjarig jubileum van de Rotterdam Swim en 90 jaar afsluitdijk en daarmee het ontstaan van de 12e provincie Flevoland in elke Nederlandse provincie een rivier schoon. Kijk op www.wereldwaterdag.nl/ voor meer informatie over deze en andere rivier-schoonmaakactie in binnen- en buitenland.

Anderhalf uur
Deelnemers zwemmen elk jaar op het moment dat het landuitwaarts stromende rivierwater en het landinwaarts stromende zeewater elkaar in evenwicht houden. Dit gebeurt twee maal per dag en op zondag 29 augustus zal rond 10:30 het water zo goed als stilstaan. Dit is dan ook het moment dat de deelnemers te water gaan. Drie kwartier later trekt de zee zich terug en krijgt de rivier de overhand. Anderhalf uur is dan ook de tijd gemeten vanaf de start van de eerste zwemmer tot de binnenkomst van de laatste zwemmer.

Leges voor vergunning voor Rotterdam Swim 8x duurder
In 2020 betaalde de organisatie voor de vergunning van dit prachtige evenement € 250,- (met een beperkt aantal van max. 30 deelnemers* in verband met de opgelegde reddingscapaciteit). Dit jaar is het evenement aangemerkt als groot evenement en zijn de legeskosten voor de vergunning maar liefst € 2.035,-. Dit is een stijging van meer dan 800%!
De Rotterdam Swim betekent sportieve promotie voor stad en de haven en geld voor het goede doel.

Reddingscapaciteit beperkt aantal deelnemers
Sinds de jubileumeditie in 2012 moet de organisatie per deelnemer een goedgekeurde zitplaats op een gecertificeerde reddingsboot met voldoende (lees 3) gediplomeerde reddingsbrigadebemanning hebben. De eisen betreffende de reddingscapaciteit voor zwemmen in open water verschillen per gemeente en zijn voor de Rotterdam Swim het hoogste ter wereld.

Reddingsboten geregeld, maar dit gaat Rotterdam Swim niet redden?|
Reddingsboten op de laatste zondag van augustus zijn beperkt beschikbaar. In juli en augustus liggen stranden, rivieren, meren en plassen vol liggen met watersportbeoefenaars. Desalniettemin heeft Rotterdam Swim dit jaar een recordaantal van 6 reddingsboten kunnen vastleggen. Daarmee kan de organisatie, binnen de strenge eis voor 1 gecertificeerde zitplaats per deelnemer, slechts 30 zwemmers laten deelnemen. 

Kosten
Voor die 30 deelnemers betaald de organisatie niet alleen € 70 per persoon leges aan de gemeente Rotterdam, maar ook € 50 per persoon voor een zitplaats aan boord van een officiele reddingsboot en te samen met allerhande andere kosten lopen de kosten op tot € 200 per persoon.

Goede doel
Nu zou Stichting Aquarius het liefst 250 deelnemers een startbewijs willen gunnen om de kosten te kunnen drukken en meer geld dan ooit op te halen voor wereldwaterdag. Het goede doel waar deelnemers sinds 2008 jaarlijks voor zwemmen. De deelnemers betalen € 35 per persoon om te mogen deelnemen en hierdoor moet er jaarlijks ontzettend veel geld bij.

Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam zie de meerwaarde van dit kleinschalig, sportief evenement in de open lucht, waarbij stad en haven op bijzonder wijze worden gepromoot. Draai terug die hoge legeskosten en ‘make it happen: Rotterdam Swim 2021!’

TOELICHTING

Rivier schoonmaak acties
2021: Biesbosch Schoon (25 km)
2020: Linge Schoon (100 km)
2019: Leiden Rotterdam Schoon (hele Nieuwe Rijn, het hele Rijn Schiekanaal, de hele Schie en delen van de Maas en Rotte – 45 km)
2018: Rotterdam Schoon (delen van de Rotte, de Schie en de Maas – 10 km)
2017: Haringvliet Schoon (3 km)
2016: Amsterdam Rotterdam Schoon (hele Amstel, Aarkanaal en Gouwe en delen van de IJssel, Maas en Rotte – 90 km) 
2015: Nieuwe Hollandse Waterlinie Schoon (140 km)
2014: Oude Rijn Schoon (50 km)
2013: Laak Schoon (5 km)
2012: Oude IJssel Schoon (van Duitsland tot Nederland – 3 km)
2011: Amstel Schoon (3 km)
2010: Rotte Schoon (5 km)
2009: Schie Schoon (2 km)

Eis reddingscapaciteit

De ‘één op één eis’ voor reddingscapaciteit van de gemeente Rotterdam bestaat nu al negen jaar. Het was het antwoord van de gemeente Rotterdam op het 5 jaar jubileum van Rotterdam Swim. In 2012 was er een extra feestelijk ‘I Love Rotterdam’-jubileum-editie met o.a. een muzikaal optreden na afloop, een Prinsendiner voor alle bewoners van het Noordereiland. Klanten van de voedselbank vroegen om 250 startbewijzen. Dit aantal was afgestemd op de 54 zwemtrappen rond het Noordereiland (5 zwemmers per trap) en de zes uitgebreide veiligheidsringen rondom de zwemmer waaronder de befaamde kantjesloper.

Financiering grotendeels zelf geregeld 
Rotterdam Swim heeft het evenement alle 14 jaren grotendeels zelf gefinancierd. De gemeente Rotterdam heeft slechts twee keer de Rotterdam Swim gesponsord en/of op een andere manier gesteund. Een enkele keer heeft de organisatie een subsidie in het kader van een bewonersinitiatief ontvangen.

Sinds de jubileumeditie in 2012 zijn 1 voor 1 onze sponsoren afgehaakt, omdat de Rotterdam Swim door de strenge veiligheidseisen het aantal deelnemers moest beperken. Verder mochten wij in 2020 niet zwemmen, omdat het havenbedrijf weigerde uit te varen. In datzelfde jaar moesten wij de verplichte sportmedische keuring voor deelnemers ouder dan 60 jaar verlagen naar 50 jaar. Verder mogen gehandicapte deelnemers sinds 2016 (de Olympische Spelen van Londen) niet meer deelnemen aan de Rotterdam Swim. Maar desalniettemin wist de organisatie de zwemtocht telkens te waar te maken.

Door de hoge legeskosten dreigt de oudste stadszwemtocht van Nederland nu kopje onder te gaan en op te houden te bestaan. Jammer voor Rotterdam en de vele goede doelen die daar jarenlang van hebben geprofitieerd.

Info:
Erik Van Loon
+316 E VAN LOON
+316 3 826 5666