Persbericht: 5e Dichten Voor Water Festival in Rotterdam

 | Welkom | Schone Rivieren | Doe Mee  | Publicaties | Blog | Over Ons
Wereld Water Dag Kranten | Video’s | Foto’s Persberichten

Voor het 5e jaar op rij wordt Wereld Water Dag geopend met het literair festival Dichten Voor Water. Dit jaar sponsort de gemeente Rotterdam het jaarlijkse Dichten Voor Water festival. Het festival zal op donderdag 21 maart van 19:00 tot 22:00 plaatsvinden in het literaire café Huis Der Zotheid.

Donderdag 21 maart
19:00-22:00 Dichten Voor Water V (Huis Der Zotheid in Rotterdam)
www.wereldwaterdag.nl/dichten-voor-water
Tijdens Dichten Voor Water V worden de 52 mooiste gedichten over Schoon Water voorgelezen door de makers zelf. Thema dit jaar is “Laat Niemand Achter”. Deadline is 15 maart.

Jury
– Marianne van Velzen, Stadsdichter Leiden
– Ingrid ter Woorst, Hoogheemraad Delfland en Neerlandicus
– Erik Van Loon, oprichter Stichting Aquarius

11e Wereld Water Dag
Elke dag hoort u iets over het klimaat, over luchtverontreiniging, watervervuiling, etc en Stichting Aquarius doet daar iets aan. Sinds 2009 maakt zij met de opbrengst van de Rotterdam Swim, de Zeemeerminnen Parade, de Nationale Nieuwjaarsduik, de Amsterdam Rotterdam Triathlon en andere evenementen met hulp van gemeenten, provincie en sponsoren sinds 2009 elk jaar op Wereld Water Dag een rivier schoon. Dit jaar maakt men ter gelegenheid van de 26e United Nations – International Day Of Water van het stadhuis van Leiden tot het stadhuis van Rotterdam 45 km rivier schoon.

45 km in 24 etappes
www.wereldwaterdag.nl/route
Om deze 45 km rivier schoon te kunnen maken heeft de organisatie de route opgedeeld in 24 etappes van +/- 2 km en samen met alle deelnemers maken zij de volgende vijf rivieren helemaal of een deel schoon:
– de Nieuwe Rijn (helemaal)
– het Rijn Schiekanaal (helemaal)
– de Schie (helemaal)
– de Maas (deel)
– de Rotte (deel)

Programma
Naast deze 45 km rivier schoonmaak en het Dichten Voor Water V Festival zijn er nog tal van andere activiteiten. Hieronder de belangrijkste.

Vrijdag 22 maart
12:00-13:00 Schoon Water Lunch (Leidschendam-Voorburg)
www.wereldwaterdag.nl/lunch
Van 12:00 tot 13:00 biedt de gemeente Leidschendam-Voorburg op de Oude Sluis in Leidschendam, daar waar het water van de twee waterschappen Rijnland en Delfland samen komen, een lunch aan. Naast deze lunch voor deelnemers die beginnen of eindigen bij deze sluis krijgen ook deelnemers op andere plaatsen langs de 45 km lange route na afloop een tussendoortje waarmee zij hun honger kunnen stillen en hun dorst kunnen lessen.


13:00-14:00 Zonneflessenboten Race (Delft)
www.wereldwaterdag.nl/zonneflessenboten-race
Op Wereld Water Dag (22 maart) gaan voor het nieuwe stadskantoor / Centraal Station in Delft tientallen Zonneflessenboten tegen elkaar racen. De hele maand maart worden op scholen in Zuid Holland tegen sterk gereduceerd tarief Zonneflessenboten Knutselworkshops gegeven en per school gaan de mooiste en snelste zonneflessenboten naar de finale. Met deze Zonneflessenboten Techniek Workshop proberen wij kinderen van 10-12 jaar enthousiast te maken voor een studie of baan in de greentech door met hen van afval (plastic flessen) Zonneflessenboten te bouwen waarbij wij hen kennis laten maken met (scheeps)bouwkunde, electro en motor techniek, recycling, duurzame energie en het belang van schoon water.

18:00-21:00 Schoon Water Feest (Huis Der Zotheid, Rotterdam)
www.wereldwaterdag.nl/schoon-water-feest
Na afloop zijn alle deelnemers van harte welkom om met elkaar deze 45 km rivier schoonmaak feestelijk af te sluiten. Tijdens het schoon water feest vinden de volgende activiteiten plaats. 
19:00-19:15 Mooiste kleurplaat wordt onthuld
De mooiste ingezonden kleurplaat wordt onthuld ism Art Drawing Center
19:15-19:30 Ideeën Voor Water
Jongeren van 12-18 jaar presenteren op de zeepkist hun meest baanbrekende Ideeën Voor Water aan professionals (ondernemers, politici, wetenschappers, journalisten, etc). De prijsvraag dit jaar is “Hoe Kunnen Wij Olierampen Voorkomen” ism de Zomer Universiteit en de Dutch Design Battle.
19:30-19:45 Zonneflessenboten Veiling
Voor het goede doel worden de drie mooiste en de drie snelste zonneflessenboten geveild ism Stichting Aquarius
19:45-20:00 Dichten Voor Water V
De gedichtenbundel Dichten Voor Water V met daarin de 52 beste gedichten van 2019 wordt gepresenteerd en de zes beste gedichten worden voorgedragen. Thema van Dichten Voor Water V is dit jaar “Laat niemand achter” ism Huis Der Zotheid

Wereld Water Dag Krant
www.wereldwaterdag.nl/krant
Om +/- 1.000 deelnemers onder de 1,5 miljoen inwoners wonend en/of werkend in 40.000 bedrijven, 6 gemeenten (Leiden, Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Rijswijk, Delft en Rotterdam), 3 universiteiten, 3 waterschappen en 1 provincies te werven heeft men onlangs langs de route huis aan huis de Wereld Water Dag Krant 2019 verspreid. Deze krant is ook op scholen verspreid om indirect daarmee ook de leesvaardigheid van kinderen te vergroten.

2009-2018
www.wereldwaterdag.nl/geschiedenis

Overigens heeft Stichting Aquarius de afgelopen jaren met duizenden vrijwilligers meer dan 300 km rivier schoon gemaakt. Het ging om de volgende rivieren en routes:
– 2009 de Schie in Historisch Delfshaven (500 m.)
– 2010 de Rotte in Rotterdam (4 km)
– 2011 de Amstel in Amsterdam (3 km)
– 2012 de Oude IJssel van Duitsland tot Nederland (5 km)
– 2013 de Laak in Den Haag (4 km)
– 2014 de Oude Rijn van Harmelen tot Katwijk aan Zee (50 km) 
– 2015 de Nieuwe Hollandse Waterlinie Schoon (140 km)
– 2016 van Amsterdam naar Rotterdam (90 km)
– 2017 de Haringvliet (1 km)
– 2018 de Schie, de Rotte en de Maas (8 km)

Partners
Deze 45 km lange rivier schoonmaak wordt mede mogelijk gemaakt door:
Provincies : Zuid Holland
Gemeenten : Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Delft en Rotterdam
Sponsoren : Huis Der Zotheid
Partners : Zomer Universiteit Nederland, Dutch Design Battle, Art Drawing Center, Stichting Aquarius en het Internationale Jeugd Film Festival