Persbericht: 11e Nationale Wereld Water Dag – Zonder Waterschappen

 | Welkom | Schone Rivieren | Doe Mee  | Publicaties | Blog | Over Ons
Wereld Water Dag Kranten | Video’s | Foto’s Persberichten

Elke dag hoort u iets over het klimaat, over luchtverontreiniging, watervervuiling, etc en Stichting Aquarius doet daar iets aan. Sinds 2009 maakt Stichting Aquarius met de opbrengst van de Rotterdam Swim, de Zeemeerminnen Parade, de Nationale Nieuwjaarsduik, de Amsterdam Rotterdam Triathlon en andere evenementen met hulp van gemeenten, provincie en sponsoren elk jaar op Wereld Water Dag een rivier schoon. De drie waterschappen Rijnland met 13 km, Delfland met 18 km en Schieland en de Krimpenerwaard met 14 km doen in aanloop tot de waterschapsverkiezing 2019 niet mee aan deze publieksvriendelijke rivier schoonmaak. 

Route
www.wereldwaterdag.nl/route
Dit jaar maakt men van het stadhuis van Leiden tot het stadhuis van Rotterdam de Nieuwe Rijn, het Rijn Schiekanaal, de Schie, de Maas en de Rotte schoon. Op deze 45 km lange route verbindt Stichting Aquarius 1,5 miljoen inwonend wonend en/of werkend in 40.000 bedrijven, 6 gemeenten (Leiden, Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Rijswijk, Delft en Rotterdam), 3 universiteiten, 3 waterschappen en 1 provincies.

Golfbeweging
Deze 45 km lange route kan men in een dag schoonmaken door de route op te delen in 24 etappes van elk zo’n 2 km waarbij om de 15 minuten een groep start. De eerste groep maakt 0-2 km schoon en start om 10:00, de tweede groep maakt 2-4 km schoon en start om 10:15, etc. In totaal kan men zo in 24 x 15 minuten = 360 minuten of te wel 6 uur de hele route schoonmaken.

Opbrengst
Tijdens deze rivier schoonmaak richten de deelnemers zich hoofdzakelijk op de oevers, kades, parken, straten en wegen op max. 25 meter aan weerszijden van deze 45 km lange route. Per km verwacht men
zo’n 4 kg afval per km = 180 kg afval op te halen. Het vuil wordt overigens in verschillende vuilniszakken verzameld, afzonderlijk gewogen en afgevoerd. Dit jaar krijgen de groepen zes kleuren vuilniszakken mee:
– Geel voor plastic,
– Groen voor groen afval,
– Blauw voor glas,
– Rood voor metalen
– Wit voor papier en
– Grijs voor restafval
Tijdens het afsluitende Schoon Water Feest zal Stichting Aquarius verder bekend maken hoeveel en wat voor soort afval per etappe/gemeente is verwijderd.

Sponsoren, Ambasssadeurs, Vrijwilligers en Deelnemers
www.wereldwaterdag.nl/doe-mee

Nu de drie waterschappen Rijnland, Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard niet meedoen zijn wij meer dan ooit genoodzaakt om sponsoren te vinden voor de 24 afzonderlijke etappe. Stichting Aquarius is dan ook druk op zoek naar evenzoveel Sponsoren, Ambassadeurs, Vrijwilligers en Sponsoren die zich over de beschikbare kilometers willen ontfermen. 

Programma
www.wereldwaterdag.nl/programma

Donderdag 21 maart
19-22:00 Dichten Voor Water V (Huis Der Zotheid in Rotterdam)
www.wereldwaterdag.nl/dichten-voor-water
Tijdens Dichten Voor Water IV worden de 52 mooiste gedichten over Schoon Water voorgelezen door de makers zelf. Thema dit jaar is “Laat Niemand Achter”.

Dinsdag 22 maart
12:00-13:00 Schoon Water Lunch (Leidschendam-Voorburg)
www.wereldwaterdag.nl/lunch
Van 12:00 tot 13:00 biedt de gemeente Leidschendam-Voorburg op de Oude Sluis in Leidschendam, daar waar de twee waterschappen Rijnland en Delfland samen komen, een lunch aan. Hierbij vergeet de gemeente Leidschendam-Voorburg alle andere deelnemers aan de route niet want ook aan hen is gedacht en na afloop krijgen deze deelnemers een stevige ontbijtkoek en een stuk fruit als dank.
13:00-14:00 Zonneflessenboten Race (Delft)
www.wereldwaterdag.nl/zonneflessenboten-race
Voor het nieuwe stadskantoor / Centraal Station in Delft organiseren wij de Zonneflessenboten Race. De hele maand maart organiseren wij op scholen tegen sterk gereduceerd tarief Zonneflessenboten Knutselworkshops en de mooiste en snelste zonneflessenboten gaan naar de finale. De 2 mooiste en 2 snelste en een jury boot worden diezelfde avond op het schoon water feest tegen de hoogst mogelijke prijs geveild voor het goede doel. 
18-21:00 Schoon Water Feest (Huis Der Zotheid, Rotterdam)
www.wereldwaterdag.nl/schoon-water-feest
Na afloop zijn alle deelnemers van harte welkom om met elkaar deze 45 km rivier schoonmaak feestelijk af te sluiten. Tijdens het schoon water feest vinden de volgende activiteiten plaats.
19:00-19:15 Mooiste kleurplaat wordt onthuld
De mooiste ingezonden kleurplaat wordt onthuld ism Art Drawing Center
19:15-19:30 Ideeën Voor Water
Jongeren van 12-18 jaar presenteren op de zeepkist hun meest baanbrekende Ideeën Voor Water aan professionals (ondernemers, politici, wetenschappers, journalisten, etc). De prijsvraag dit jaar is “Hoe Kunnen Wij Olierampen Voorkomen” ism de Zomer Universiteit en de Dutch Design Battle.
19:30-19:45 Zonneflessenboten Veiling
Voor het goede doel worden de drie mooiste en de drie snelste zonneflessenboten geveild ism Stichting Aquarius
19:45-20:00 Dichten Voor Water V
De gedichtenbundel Dichten Voor Water V met daarin de 52 beste gedichten van 2019 wordt gepresenteerd en de zes beste gedichten worden voorgedragen. Thema van Dichten Voor Water V is dit jaar “Laat niemand achter” ism Huis Der Zotheid

Zaterdag 23 maart
15:00-17:00 Wereld Water Dag Film
www.wereldwaterdag.nl/film
Alle deelnemers krijgen na afloop een Wereld Water Dag herinneringsspeldje en jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen daarmee op zaterdag 23 maart met € 5,- korting naar de film Oceans in het Omniversum te Den Haag. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag en het Internationale Jeugd Film Festival

Wereld Water Dag Krant
www.wereldwaterdag.nl/krant
Om deze 1.000 mensen te mobiliseren wordt net als in voorgaande jaren huis aan huis langs de route de Wereld Water Dag Krant verspreid. In deze krant vind je ook een uitgebreid side programma

Fietsvissen
www.fietsvissen.nl
Op Wereld Water Dag 2014 verraste de jonge Sebastiaan Zonneveld ons in Alphen aan den Rijn toen hij samen met mijn broer, schoonzus en kinderen maar liefst 6 fietsen uit de Oude Rijn wist te vissen. Dit jaar gaan wij langs de route van Leiden tot Rotterdam bij maar liefst 25 bruggen fietsvissen.

2009-2018
www.wereldwaterdag.nl/geschiedenis

Overigens heeft Stichting Aquarius de afgelopen jaren met duizenden vrijwilligers meer dan 300 km rivier schoon gemaakt. Het ging om de volgende rivieren en routes:
– 2009 de Schie in Historisch Delfshaven (500 m.)
– 2010 de Rotte in Rotterdam (4 km)
– 2011 de Amstel in Amsterdam (3 km)
– 2012 de Oude IJssel van Duitsland tot Nederland (5 km)
– 2013 de Laak in Den Haag (4 km)
– 2014 de Oude Rijn van Harmelen tot Katwijk aan Zee (50 km)
– 2015 de Nieuwe Hollandse Waterlinie Schoon (140 km)
– 2016 van Amsterdam naar Rotterdam (90 km)
– 2017 de Haringvliet (1 km)
– 2018 de Schie, de Rotte en de Maas (8 km)

Meten Is Weten
www.wereldwaterdag.nl/meten-is-weten

In verband met ons tienjarig bestaan gaan wij met verschillende scouting verenigingen aan de route van 22 maart 2019 tot 22 maart 2020 wekelijks onderzoek doen naar de waterkwaliteit. Wij hebben daartoe een visvriendelijk meetinstrument ontwikkeld waarmee wij de fysieke (waterstand, -snelheid, etc), de chemische (zuren, verontreiniging, etc) en de biologische (alles wat er leeft) stand van de rivier een jaar lang gaan monitoren. De gegevens van de fysieke, (micro) biologische en scheikunde gegevens worden openbaar gemaakt en zijn voor scouting groepen, scholen aan de route en iedereen die maar wil te raadplegen.

Partners
Deze 45 km lange rivier schoonmaak wordt mede mogelijk gemaakt door:
Provincies : Zuid Holland
Gemeenten : Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Delft en Rotterdam
Sponsoren : Huis Der Zotheid
Partners : Zomer Universiteit Nederland, Dutch Design Battle, Art Drawing Center, Stichting Aquarius en het Internationale Jeugd Film Festival