Persbericht: STADSZWEMTOCHT VOOR WERELDWATERDAG DREIGT KOPJE ONDER TE GAAN DOOR 8X HOGERE KOSTEN VOOR DE VERGUNNING!

Persbericht: STADSZWEMTOCHT VOOR WERELDWATERDAG DREIGT KOPJE ONDER TE GAAN DOOR 8X HOGERE KOSTEN VOOR DE VERGUNNING!

juli 28, 2021 Uncategorized 0

De oudste stadszwemtocht van Nederland dreigt kopje onder te gaan, omdat de gemeente Rotterdam de Rotterdam Swim voor de eerste keer in 14 jaar gelijk schaalt met meerdaagse evenementen als de Rotterdamse Kermis (20 dagen), de Parade (10 dagen) en de Rotterdam Pride (9 dagen). Echter… deze zwemtocht voor Wereldwaterdag duurt maar 1,5 uur!

14 jaar Rotterdam Swim
De Rotterdam Swim is de oudste stadszwemtocht van Nederland waarbij deelnemers sinds 2008 jaarlijks in hartje Rotterdam een zwemtocht van 3 km op de snel stromende en recentelijk zwaar getroffen rivier de Maas rond het Noordereiland zwemmen. Met de zwemtocht vragen de deelnemers sinds 2008 aandacht voor schoon water in de grootste haven van Europa en met de opbrengst wordt op wereldwaterdag elk jaar een rivier schoongemaakt*.

Wereldwaterdag
Met de opbrengst zijn de afgelopen 13 jaar maar liefst 24 rivieren deels of geheel over een afstand van in totaal bijna 500 km schoongemaakt. Volgend jaar wordt i.v.m. het vijftienjarig jubileum van de Rotterdam Swim en 90 jaar afsluitdijk en daarmee het ontstaan van de 12e provincie Flevoland in elke Nederlandse provinciehoofdstad een rivier schoongemaakt. Kijk op www.wereldwaterdag.nl/ voor meer informatie over deze en andere rivier-schoonmaakactie in uit het verleden.

Leges
In 2020 betaalde de organisatie voor de vergunning van dit prachtige evenement € 250,- (met een beperkt aantal van max. 30 deelnemers* in verband met de opgelegde reddingscapaciteit). Dit jaar is het evenement aangemerkt als groot evenement en zijn de legeskosten voor de vergunning maar liefst € 2.035,-. Dit is een stijging van meer dan 800%! Terwijl het aantal startbewijzen vanwege de opgelegde reddingscapaciteit onveranderd is gebleven.

Reddingscapaciteit
Sinds de jubileumeditie in 2012 moet de organisatie per deelnemer een goedgekeurde zitplaats op een gecertificeerde reddingsboot met voldoende (lees 3) gediplomeerde reddingsbrigadebemanning hebben. De eisen betreffende de reddingscapaciteit voor zwemmen in open water verschillen per gemeente en zijn voor de Rotterdam Swim het hoogste ter wereld.

Kosten
Voor die 30 deelnemers betaald de organisatie niet alleen € 70 per persoon leges aan de gemeente Rotterdam, maar ook € 60 per persoon voor een zitplaats aan boord van een officiële reddingsboot en te samen met allerhande andere kosten lopen de kosten op tot € 200 per persoon.

Goede doel
Nu zou Stichting Aquarius het liefst 250 deelnemers een startbewijs willen gunnen om de kosten te kunnen drukken en meer geld dan ooit op te halen voor wereldwaterdag. Het goede doel waar deelnemers sinds 2008 jaarlijks voor zwemmen. De deelnemers betalen € 35 per persoon om te mogen deelnemen en hierdoor moet er jaarlijks ontzettend veel geld bij.

Reddingsboten geregeld, maar dit gaat Rotterdam Swim niet redden?|
Reddingsboten op de laatste zondag van augustus zijn beperkt beschikbaar. In juli en augustus liggen stranden, rivieren, meren en plassen vol liggen met watersportbeoefenaars. Desalniettemin heeft Rotterdam Swim dit jaar een recordaantal van 6 reddingsboten kunnen vastleggen. Daarmee kan de organisatie, binnen de strenge eis voor 1 gecertificeerde zitplaats per deelnemer, max 30 zwemmers laten deelnemen. 

Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam zie de meerwaarde van dit kleinschalig, sportief evenement in de open lucht, waarbij stad en haven op bijzonder wijze worden gepromoot. Draai terug die hoge legeskosten en ‘make it happen: Rotterdam Swim 2021!’

TOELICHTING

Rivier schoonmaak acties
2021: Biesbosch Schoon (25 km)
2020: Linge Schoon (100 km)
2019: Leiden Rotterdam Schoon (hele Nieuwe Rijn, het hele Rijn Schiekanaal, de hele Schie en delen van de Maas en Rotte – 45 km)
2018: Rotterdam Schoon (delen van de Rotte, de Schie en de Maas – 10 km)
2017: Haringvliet Schoon (3 km)
2016: Amsterdam Rotterdam Schoon (hele Amstel, Aarkanaal en Gouwe en delen van de IJssel, Maas en Rotte – 90 km) 
2015: Nieuwe Hollandse Waterlinie Schoon (140 km)
2014: Oude Rijn Schoon (50 km)
2013: Laak Schoon (5 km)
2012: Oude IJssel Schoon (van Duitsland tot Nederland – 3 km)
2011: Amstel Schoon (3 km)
2010: Rotte Schoon (5 km)
2009: Schie Schoon (2 km)

Eis reddingscapaciteit
De ‘één op één eis’ voor reddingscapaciteit van de gemeente Rotterdam bestaat nu al negen jaar. Het was het antwoord van de gemeente Rotterdam op het 5 jaar jubileum van Rotterdam Swim. In 2012 was er een extra feestelijk ‘I Love Rotterdam’-jubileum-editie met o.a. een muzikaal optreden na afloop, een Prinsendiner voor alle bewoners van het Noordereiland. Dat jaar vroegen wij om 250 startbewijzen. Dit aantal was afgestemd op de 54 zwemtrappen rond het Noordereiland (5 zwemmers per trap) en de zes veiligheidsringen rondom de zwemmer waaronder de befaamde kantjesloper.

Financiering grotendeels zelf geregeld 
Door de absurde eisen vanuit de gemeente Rotterdam zijn alle sponsoren de afgelopen 9 jaar een voor een afgehaakt en organiseert Stichting Aquarius de Rotterdam Swim al die jaren zelf. De gemeente Rotterdam heeft slechts twee keer de Rotterdam Swim gesponsord en/of op een andere manier gesteund. Een enkele keer heeft de organisatie een subsidie in het kader van een bewonersinitiatief ontvangen.

Andere beperkingen
Verder mochten wij in 2020 niet zwemmen, omdat het havenbedrijf weigerde uit te varen. In datzelfde jaar moesten wij de verplichte sportmedische keuring voor deelnemers ouder dan 60 jaar verlagen naar 50 jaar. Verder mogen gehandicapte deelnemers sinds de Olympische Spelen van Londen (2016) niet meer deelnemen aan de Rotterdam Swim.

Info:
Erik Van Loon
+316 E VAN LOON
+316 3 826 5666