14e Nationale Wereld Water Dag rivierschoonmaak ook in Utrecht!

Op dinsdag 22 maart organiseert Stichting Aquarius met opbrengst van 14 jaar Rotterdam Swim in 12 provinciehoofdsteden een rivier schoonmaak actie.

Twaalf Provinciën
Stichting Aquarius heeft vanwege haar 15 jarig bestaan, 90 jaar afsluitdijk en de daarmee ingezette inpoldering van de Zuiderzee en het ontstaan van de 12e provincie Flevoland vorig jaar juni besloten om dit jaar op de 30e United Nations – International Day Of Water in elke provincie een rivier schoon te maken.

Stadsbuitengracht Utrecht
Met financiële steun van de gemeente Utrecht gaan deelnemers op Wereld Water Dag in Utrecht vanaf de Vredenburgknoop (Vredenburgkade 11) de Stadsbuitengracht schoonmaken. De Stadsbuitengracht, meestal Singel genoemd, loopt rond de Binnenstad en is sinds 2020 weer volledig bevaarbaar. Van 1968 tot 2020 was de Stadsbuitengracht deels gedempt omwille van de aanleg van een autobaan en winkelcentrum Hoog Catharijne. De Stadsbuitengracht kent maar liefst 18 bruggen. De Marga Klompébrug, de Catharijneknoop, de Vredenburgknoop en de Paardenveldbrug zijn alle in 2015 over het nieuw aangelegde stuk langs de Catharijnesingel gelegd. De Stadsbuitengracht is overigens tezamen met een stadsmuur in de twaalfde eeuw als verdedigingswerk van de stad aangelegd. Niet geheel toevallig hangt dit samen met het afdammen van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede in 1122. Ter compensatie kreeg Utrecht stadsrechten en kon het zich gaan versterken. Dit jaar viert Utrecht 900 jaar stadsrechten en het waterschap 900 jaar georganiseerd waterbeheer, eveneens een direct gevolg van die afdamming. In de 19e eeuw werd uiteindelijk de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten oosten van de stad aangelegd. De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft Stichting Aquarius in 2015 nog schoongemaakt. Tegenwoordig en nog meer in de toekomst fungeert de stadsbuitengracht als ecologische hoofdstructuur rond de binnenstad van Utrecht. De Stichting Vergroening Singel 030 heeft zich tot doel gesteld de biodiversiteit op, onder en rond het water te verbeteren door het aanbrengen van drijvende beplante eilanden, onderwaterstructuren en fauna uittreedplaatsen in de stadsbuitengracht en aanpalende wateren. Vergroening Singel 030 is een bewonerscollectief dat zich sinds 2013 actief inzet om de Utrechtse Singel groener en aantrekkelijker te maken.

Startschot
Om 12:00 uur geeft Stichting Vergroening Singel 030 het startschot voor de schoonmaakactie in Utrecht: op de kade naast Tivoli Vredenburg. Na het winnende gedicht gehoord te hebben gaan we met afvalknijpers, harken en schepnetten aan de slag. We gaan lopend langs de oevers van de Singel met de klok mee. Rond 15:00 uur eindigen we weer bij het beginpunt. Onderweg passeren we de zichtbare en minder zichtbare elementen die Vergroening Singel 030 heeft gerealiseerd. Iedereen die mee wil helpen is van harte uitgenodigd! Aanmelden is gewenst maar niet verplicht. Dit kan via de website of facebook!

Wereld Water Dag gedichtenfestival VIII
Naast het schoonmaken van de Stadsbuitengracht in Utrecht kunnen liefhebbers van poëzie in binnen- en buitenland ook hun hoofd breken en hun liefde uiten voor schoon water door op het uiterst moeilijk thema: “grondwater maak het onzichtbare zichtbaar” een gedicht te schrijven. Van alle inzendingen wordt elk jaar een dichtbundel uitgegeven met daarin de 52 beste Wereld Water Dag gedichten en twaalf daarvan worden geselecteerd om in eigen provincie hun geselecteerde gedicht voor aanvang van de rivier schoonmaak ten gehore te brengen. Op 21 maart (Unesco International Day Of Poetry) worden deze zelfde twaalf gedichten van 19:00 tot 20:30 op het Wereld Water Dag Gedichtenfestival in de bibliotheek van Middelburg ten gehore gebracht.

Jeugd TV
Dit jaar worden leerlingen van het voortgezet onderwijs in alle provincies uitgedaagd om een filmpje van max. 8 minuten te maken over schoon water in hun eigen provincie. De leerlingen kunnen deze tot 20 maart inzenden. Op 23 maart wordt ter gelegenheid van 14 jaar Wereld Water Dag op Jeugd.TV van 19:00 tot 20:00 de 12 winnende films, documentaires, reportages (1 per provincie) vertoond.

2009-2018

Overigens heeft Stichting Aquarius de afgelopen jaren met duizenden vrijwilligers al bijna 500 km rivier schoon gemaakt. Het ging om de volgende rivieren en routes:
– 2009 de Schie in Rotterdam (500 m.)
– 2010 de Rotte in Rotterdam (4 km)
– 2011 de Amstel in Amsterdam (3 km)
– 2012 de Oude IJssel van Duitsland tot Nederland (5 km)
– 2013 de Laak in Den Haag (4 km)
– 2014 de Oude Rijn van Harmelen tot Katwijk aan Zee (50 km)
– 2015 de Nieuwe Hollandse Waterlinie van Werkendam tot Muiden (140 km)
– 2016 zes rivieren van Amsterdam naar Rotterdam (90 km)
– 2017 de Haringvliet (1 km)
– 2018 de Schie, de Rotte en de Maas (8 km)
– 2019 vijf rivieren van Leiden naar Rotterdam (42 km)
– 2020 de Linge van Doornenburg tot Gorinchem (100 km) gecovid!
– 2021 de Biesbosch vanwege 600 jaar Sint Elisabethsvloed gecovid!

Partners

Deze gezamenlijke Twaalf Provinciën rivier schoonmaak wordt mede mogelijk gemaakt door:
Provincies : Noord Brabant
Gemeenten : Den Haag, Middelburg, Assen, Zwolle, Utrecht, Leeuwarden en Arnhem
Waterschappen : Scheldestromen
Sponsoren : Huis Der Zotheid, Stichting Huis Der Zotheid

Partners : Zomer Universiteit Nederland, Dutch Design Battle, Art Drawing Center en het Internationale Jeugd Film Festival

————————————————————-

Contact:

Stichting Aquarius
Erik Van Loon
info@wereldwaterdag.nl
+316 3826 5666