14e Wereld Water Dag rivier schoonmaak in Haarlem (Concept)

Op dinsdag 22 maart organiseert Stichting Aquarius met opbrengst van 14 jaar Rotterdam Swim in 12 provinciehoofdsteden een rivier schoonmaak actie.

Twaalf Provinciën
Stichting Aquarius heeft vanwege haar 15 jarig bestaan, 90 jaar afsluitdijk en de daarmee ingezette inpoldering van de Zuiderzee en het ontstaan van de 12e provincie Flevoland vorig jaar juni besloten om dit jaar op de 30e United Nations – International Day Of Water in elke provincie een rivier schoon te maken.

Wereld Water Dag Rivier Schoonmaak
Met financiële steun van de gemeente gaan deelnemers op Wereld Water Dag in Haarlem vanaf de Kennemerbrug (240 m. lopen van het Station Haarlem) de weerszijden van de Stadsbuitensingel schoon. Wij passeren daarbij maar liefst 20 bruggen. In Haarlem wordt het startsein gegeven door ###…..###

Wereld Water Dag gedichtenfestival VIII
Naast het schoonmaken van de Stadsbuitensingel kunnen liefhebbers van poëzie in binnen- en buitenland ook hun hoofd breken en hun liefde uiten voor schoon water door op het uiterst moeilijk thema: “grondwater maak het onzichtbare zichtbaar” een gedicht te schrijven. Van alle inzendingen wordt elk jaar een dichtbundel uitgegeven met daarin de 52 beste Wereld Water Dag gedichten en twaalf daarvan worden geselecteerd om in eigen provincie hun geselecteerde gedicht voor aanvang van de rivier schoonmaak ten gehore te brengen. Op 21 maart (Unesco International Day Of Poetry) worden deze zelfde twaalf gedichten op het Wereld Water Dag Gedichtenfestival in ### STAD en LOCATIE IS NOG NIET BEKEND ### ten gehore gebracht.

Zonneflessenbotenrace
Verder geeft Stichting Aquarius met steun van de gemeente op 2 basisscholen in Haarlem ook een Zonneflessenboten Knutselworkshop. Met deze techniek workshops probeert men kinderen in groep 8 enthousiast te maken voor een studie of beroep in de greentech door samen met hen van afval (lege plastic flessen) Zonneflessenboten te maken waarbij zij hen kennis laten maken met recycling, motortechniek, electrotechniek, scheepsbouwkunde, zonne energie, etc. Op Wereld Water Dag zullen de gemaakte zonneflessenboten van twee basisschoolklassen bij de hellingsbaan voor molen Adriaan en naast het terras van restaurant Zuidam te water gaan en het tegen elkaar opnemen.

Jeugd TV
Voortgezet onderwijs leerlingen worden verder in alle provincies uitgedaagd om een filmpje van max. 4 minuten te maken over schoon water in hun eigen provincie. De leerlingen kunnen deze tot 15 maart inzenden en op Wereld Water Dag, 22 maart wordt op Jeugd TV van 19:00 tot 20:00 de 12 winnende films, documentaires, reportages (1 per provincie) vertoond. 

2009-2018

Overigens heeft Stichting Aquarius de afgelopen jaren met duizenden vrijwilligers al bijna 500 km rivier schoon gemaakt. Het ging om de volgende rivieren en routes:
– 2009 de Schie in Rotterdam (500 m.)
– 2010 de Rotte in Rotterdam (4 km)
– 2011 de Amstel in Amsterdam (3 km)
– 2012 de Oude IJssel van Duitsland tot Nederland (5 km)
– 2013 de Laak in Den Haag (4 km)
– 2014 de Oude Rijn van Harmelen tot Katwijk aan Zee (50 km)
– 2015 de Nieuwe Hollandse Waterlinie van Werkendam tot Muiden (140 km)
– 2016 zes rivieren van Amsterdam naar Rotterdam (90 km)
– 2017 de Haringvliet (1 km)
– 2018 de Schie, de Rotte en de Maas (8 km)
– 2019 vijf rivieren van Leiden naar Rotterdam (42 km)
– 2020 de Linge van Doornenburg tot Gorinchem (100 km) gecovid!
– 2021 de Biesbosch vanwege 600 jaar Sint Elisabethsvloed gecovid!

Partners

Deze gezamenlijke Twaalf Provinciën rivier schoonmaak wordt mede mogelijk gemaakt door:
Provincies : Zuid Holland
Gemeenten : Den Haag, Middelburg, Assen, Zwolle
Waterschappen :
Sponsoren : Huis Der Zotheid, Stichting Huis Der Zotheid

Partners : Zomer Universiteit Nederland, Dutch Design Battle, Art Drawing Center en het Internationale Jeugd Film Festival

————————————————————-

Contact:

Stichting Aquarius
Erik Van Loon
info@wereldwaterdag.nl
+316 3826 5666